Choć już trochę czasu minęło, odkąd olej kokosowy zyskał na olbrzymiej popularności za sprawą najnowszych badań, to wciąż z łatwością można napotkać na różnego rodzaju przepisy, które ten olej uwzględniają. Poniższy artykuł poświęcony jest szerokiemu zastosowaniu tego produktu. Jeśli więc szukasz inspiracji, ten wpis jest dla ciebie!
Wegańska alternatywa
Olej kokosowy jest idealny dla wegan i to zarówno do smażenia jak i smarowania jako zamiennik masła. Choć może brzmieć to dość nietypowo, ale warto jest wypróbować. Olej też można traktować jako zwykły ekstrakt czy syrop i dodawać go do potraw (zwłaszcza tych na słodko) takich jak owsianka czy desery, aby podkręcić ich smak. Kokos idealnie komponuje się z malinami, czekoladą każdego rodzaju, truskawkami, a także bananami.
Nie tylko kuchenne zastosowanie
Choć olej kokosowy ma szerokie zastosowanie, to nie kończy się ono tylko na gastronomii. Odżywcze właściwości kokosa sprawiają, że może być on również traktowany do codziennej pielęgnacji. Perfekcyjnie sprawdzi się u osób ze skórą suchą i naczynkową jako maseczka, krem do twarzy (zwłaszcza na noc) czy balsam do ust. Kokosowy olej może stanowić świetny składnik domowego pillingu z dodatkiem zmielonych ziaren kawy i cukru oraz ciekawy sposób na demakijaż.
Egzotyczny dodatek do kawy
Jeśli znudziła nam się tradycyjna kawa pita codziennie rano przed podjęciem się obowiązków, to warto urozmaicić ją dodatkiem oleju kokosowego. Już jedna łyżeczka dodana do kawy może nadać ciekawego aromatu i podkręcić jej smak. Zamiast wydawać pieniądze na gotowe syropy o tym samym smaku, napakowane dodatkowo całą masą substancji zagęszczających i sztucznych słodzików warto jest postawić na tę naturalną alternatywę.
Oleje kokosowe dzielą się jednak na rafinowane i nierafinowane. Te pierwsze są zazwyczaj bardziej polecane, gdyż zawierają dużo substancji odżywczych i minerałów. Jeśli więc decydujemy się na kupno takiego oleju, warto jest mieć to na uwadze, zwłaszcza jeśli chcemy wykorzystywać go w celach kosmetycznych.